Tips til børn ved spisebordet

Det er ikke altid lige nemt at have børn med til bords, men du kan tage forskellige tiltag, for at få det til at fungere nogenlunde gnidningsfrit. Nogle dage vil være mere pressede end andre, og det vil også være at mærke, men hvis man prøver at arbejde på det og udnytter dagene med overskud, kan det blive en ren fornøjelse. Læs disse 4 tips til børn ved bordet:

 

  1. Find en god rutine

Gør det, så vidt det er muligt, til en prioritet at spise ved spisebordet sammen. Her er der tid til kvalitetstid sammen, hvor hele familien er samlet om et måltid. Det skaber en social atmosfære, som kan være med til at udvikle dit barn på flere punkter, end blot dette ene. Så for at holde en god rutine, kan man evt. sørge for at tidspunktet er det samme. Det skaber gode rammer for børn, såvel som voksne.

 

  1. Det er en beskidt fornøjelse

Du kan lige så godt vænne dig til det nu. Børn og småfolk der skal spise, går hverken stille eller rent for sig – og det er altså helt okay! Der skal være plads til, at børnene lærer at spise deres mad selv. Som en start er det helt fint, at det bare foregår med hænderne. Så småt som motorikken bliver bedre, kan man begynde at inkorporere bestik. Og så småt som børnene bliver ældre, skal maden nok holde sig mere og mere inde på selve tallerkenen.

 

  1. Indfør god bordskik – med måde!

Selvom børnene skal have lov til at lege med maden til en start, er det aldrig for tidligt at lære dem om god bordskik. Der er ikke tale om, at det skal være kæft, trit og retning, men langt mere basale ting, som ikke at kaste med ting eller at sørge for at rykke glasset ordentlig ind på bordet, så det ikke falder ned. Børn opfatter hurtigt disse ting, og det vil være en stor hjælp, når de senere skal begå sig selv. Sørg for ikke at være alt for irettesættende, da det bare vil skabe dårlig stemning – og det er bestemt ikke meningen. Har du fra start et positivt fokus, vil det også smitte af på stemningen.

 

  1. Vælg den rette højstol

Hvis barnet ikke sidder godt, når de skal sidde ved bordet, er der større sandsynlighed for, at de ikke synes, det er nogen fornøjelse at skulle sidde der. Sørg for at vælge en højstol som passer dit barn – du kan med fordel vælge en, der kan udvikle sig i takt med barnet. De kan muligvis have en lidt højere pris, men de kan til gengæld bruges fra barnet er 6 måneder og helt til voksen. Med det rette udstyr sidder babyer, såvel som småbørn og skolebørn, i en stol som er rar og har god støtte, når de skal sidde med ved bordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *