Skal vi have flere eller færre våben i Danmark?

Der er begyndt at være et stigende antal danskere, som stiller spørgsmålstegn ved, om vi skal have strammere eller mere løse våbenlove her i landet. Det sker blandt andet på grund af den langt hen ad vejen irrationelle frygt for indvandrer, som for folk til enten at tænke, at der skal være endnu højere krav for at få lov til at eje våben eller det stik modsatte: At det skal være nemmere at få et våben, så man som individ har en chance for at forsvare sig selv. Den diskussion her længe kørt i især USA, men nu er det altså også noget, vi skal begynde at danne os en holdning til her i landet.

Ligesom i USA er der nogle her i landet, der synes, at vi alle skal have ret til at bære våben, hvis man da ikke på grund af kriminalitet ellers problemer med psyken er blevet erklæret farlig eller på anden måde uegnet til at være i besiddelse af våben. Det drejer sig om alt fra knive, hvor vores rettigheder jo er blevet indskrænket med den forholdsvis nye knivlov, til skydevåben som jo også til en hvis grad er blevet sværere at få lov til at eje. Med hensyn til skydevåben drejer den nyeste markante lovændring sig om luftgeværer, som før i tiden måtte ejes i enhver kaliber, men som siden 2013 skal være på højst 4,5 mm, hvis du da ikke har et jagttegn eller lignende tilladelse, som giver dig en grund til at have så kraftigt et våben. De har ramt lidt ved siden af med den lov, idet kaliber i sig selv ikke siger meget om, hvor farligt et luftgevær er, men den overordnede diskussion er, om staten skal blande sig i, hvilke våben vi som danskere må være i besiddelse af, hvor og hvornår. Hvad synes du?

En anden ting, der er værd at tænke over, er, hvor nemt det skal være at skaffe et våben. Nu til dags kan du jo bare gå ind på en international eller sågar østjysk våbenhandel webshop og bestille de våben, der nu en gang er lovlige. Det er selvfølgelig ulovligt uden de rigtige tilladelser, jagttegn med videre, men det ændrer ikke på, at det er forholdsvis nemt for enhver dansker at skaffe et våben – endda et fuldautomatisk et af slagsen. Alle våben kan nu til dags registreres på en sådan måde, at staten altid kan slå op hvem, der ejer det. Det gør selvfølgelig politiets arbejde nemmere, hvis et våben bliver brugt til noget kriminelt. I det her tilfælde går diskussionen altså på hvem, der må købe et våben, hvilken slags, hvor gammel man skal være og hvilke andre krav, der skal være. Er det noget, du har en holdning til?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *