6 ting alle bør vide om gæld

Der er ikke mange, der gladeligt vælger at få gæld. Nogle studerende gør det for at tjene penge, men det er mere undtagelsen end reglen. De fleste ender i gæld, fordi de har brug for pengene til forbrug, hus, bil eller andre ting, de vurderer er nødvendige. Borset fra dem, der har nogle alvorlige problemer, som får dem til at smide penge ud af vinduet. Uanset hvad er det godt at vide mere om gæld.

Det første du bør vide om gæld er, at du bør undgå det helt, hvis det altså kan lade sig gøre. Som minimum bør du, så vidt det er muligt, holde gælden nede på så lavt et niveau, du kan. Gæld er i sidste ende en lovlig form for slaveri, der burde afskaffes med det samme. Det er ikke spor anderledes end i Singapore, hvor man kan skrive under på at arbejde for en virksomhed i landet i tre år for til gengæld at få rabat på sin uddannelse. Det kan godt ske, man får penge, men man mister en helt masse frihed i processen.

En anden ting er, at hvis du ender med at have gæld, så skal du for gudernes skyld betale den tilbage så hurtigt som muligt. Målet er altså altid at ende med ingen gæld på så kort tid som muligt – og altså ikke nødvendigvis så smertefrit som muligt.

Hvis du for eksempel går bankerot eller har en gæld, der er helt sindssygt høj, så kan du i nogle tilfælde få saneret din gæld. Du skal helst ikke ende i den situation, men det er da trygt, at man ikke ender som en reel slave eller i fængsel på livstid, hvis man ikke kan betale sin gæld tilbage. Du må selv lede efter mere information på dét område, for vi kan ikke skrive noget kort, der forklarer, at sådan fungerer gældssanering.

Du kan lidt se bort fra de første par råd, hvis vi snakker om studielån. Her er renterne nemlig så lave, at du med ved at lave en sikker investering rent faktisk tjener penge, når man indregner inflationen. Der går desuden mange år, før den skal betales tilbage – og så er der så meget kuk i det offentliges IT systemer, at dit studielån måske ligefrem bliver slettet ved et uheld.

Den nemmeste måde at få gæld på er ved at lave dårlige investeringer. Nej, det passer faktisk ikke. Det er ved at være ludoman, så stop med at gamble og invester i stedet pengene på fornuftig vis.

Sidst men ikke mindst kan du, hvis du for eksempel ender i gæld, som du ikke føler, du fortjener, flytte ud af landet. Du bør dog undersøge, hvordan du hurtigt muligt får statsborgerskab i et andet land, som helst skal ligge uden for EU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *